Příznaky se liší individuálně a závisí mimo jiné na tom, kolik fruktózy jste užívala. Je také důležité, jaké jiné potraviny jste užívali společně s fruktózou. Pokud je důvodné podezření, doktor vás může vyzkoušet na intoleranci fruktózy.
Symptomy nesnášenlivosti jsou:
● nevolnost
● tlak nebo plnost
● nadýmání
● průjem
Fruktóza, nebo hovorově ovocný cukr, se nenachází pouze v ovoci, ale (někdy) i v:
● med
● Cukrovinky, cereální tyčinky
● Ovocné šťávy a nealkoholické nápoje
● stejně jako sladké pomazánky
U lidí s alergií na fruktózu se postrádají látky, které transportují fruktózu do krve metabolickým procesem. To znamená, že fruktóza nemůže být (zcela) metabolizována, stejně jako u jiných lidí. Místo toho rozkládají cukr bakterie žaludku. Toto vytváří plyny, které zase způsobují plynatost a nepohodlí.
● dědičné alergie na fruktózu jsou mnohem méně časté , ale také problematické. Lidé takto alergičtí nemohou během svého života konzumovat potraviny obsahující fruktózu.
Lidé, kteří trpí intolerancí fruktózy, mohou za určitých okolností a s mírou konzumovat ovoce, zeleninu, med a další důležité potraviny.
● Doporučuje se také, aby se na prázdný žaludek nejedla potravina obsahující fruktózu.
● Potraviny, které obsahují kromě fruktózy i glukózu, jsou také stravitelné. Glukóza stimuluje zpracování fruktózy. Například banány nejsou vůbec problémem.
Způsob léčby, který můžete vyzkoušet
Chcete-li fruktózu učinit více kompatibilní s tělem, můžete zkusit metodu v následujících krocích:
1. V první fázi se pokuste konzumovat co nejméně potravin obsahujících fruktózu co možná dva až čtyři týdny. To umožní trávení uklidnit a normalizovat. Fáze by však neměla trvat déle. Pokud nebudete příliš dlouho konzumovat fruktózu, vaše tělo postupně zapomene rozpouštět cukr.
2. Ve zkušební fázi můžete vyzkoušet, které potraviny můžete strávit a v jaké míře nebo které nelze strávit. Nejprve zkuste malé množství. Pokud máte potíže, víte přesně, odkud pochází a vy můžete vyvodit závěry.
3. Nyní můžete změnit stravu zpět na více fruktózy v dlouhodobém horizontu. Můžete postupně zvyšovat množství fruktózy, kterou konzumujete. Zkušenosti z testovací fáze vám zde pomohou. Tím, že si postupně zvyknete, můžete zvýšit svou toleranci.